vrijdag 13 mei 2016

Verbouwingen

Toen we onze woning in Egenhoven aankochten, wisten we al snel dat we de garage wilden verbouwen tot pianoleslokaal. We contacteerden een architect, en die ging in september 2015 aan de slag met het opmeten van de woning en garage. Hij begon al snel met de plannen voor de verbouwing. Eén van de grote aandachtspunten bij deze verbouwing was de akoestische isolatie. Maar dat bleek helemaal niet zo evident te zijn...

In januari werd er gestart met het leggen van een nieuw dak. Het oude dak lekte op verschillende plaatsen, was niet goed geïsoleerd en de bestaande constructie met houten balken was op verschillende plaatsen rot.

Midden februari begonnen de ruwbouwwerken. De oude vloer werd opgebroken, het was even zoeken naar de rioleringaansluiting, een deel van de oprit moest open gebroken worden om het water van het dak naar de regenwaterput te leiden, en na een tijdje verdween ook de oude garagepoort. Er werd een zwevende chappe gemaakt. De akoestische isolatie werd als volgt opgebouwd: aan de bestaande muur werden S-vormige metalstuds bevestigd met verende profielen. Er werd een luchtspouw voorzien vlak voor de bestaande muur, de rest van de opening tussen muur en profielen werd opgevuld met rotswol. Tegen de profielen werden eerst osb-platen bevestigd, en daartegen Gyproc Soundblock. De Gyproc-platen werden gepleisterd, opgeschuurd en dan geschilderd.

In heel deze constructie zijn er twee belangrijke aandachtspunten, die bij de plaatsing helemaal niet evident bleken. Ten eerste mag er nergens direct contact zijn tussen de bestaande muur en de nieuwe voorzetwand. Waar direct contact dan toch onvermijdelijk is, moet er gezorgd worden voor een zacht contact, zoals bijvoorbeeld schuimrubberband, verende profielen, acrylkit, ... Een stuk van de nieuwe wand moest om die reden opnieuw geplaatst worden, want op enkele plaatsen was hier geen rekening mee gehouden.

Ten tweede is het heel belangrijk om deze hele constructie luchtdicht te maken. Niet enkel voor de thermische isolatie, maar ook zodat er geen geluidstrillingen doorgegeven worden en achter de voorzetwand terecht komen. Want dan verandert een luchtspouw al snel in een klankkast. Alle kleine openingen tussen raam en muur, vloer en muur, plafond en muur, alle doorboringen voor stopcontacten, lichtpunten, schakelaars, verwarming enzovoorts moeten dan ook luchtdicht afgekit worden. Ook dit bleek niet evident. Telkens we zelf een kijkje gingen nemen op de werf, vonden we ergens nog wel een opening of gaatje dat niet afgekit was.

Begin april werd het glaswerk geplaatst: een groot raam met daarnaast een glazen deur. Het verschil tussen voor en na is opmerkelijk...

Voor...

... en na!

Ondertussen zijn we er bijna (ook al zeggen we dat al meer dan 2 weken). De voorzetwanden staan er, zijn bepleisterd en geschilderd. De vloer ligt er. Het toilet is geïnstalleerd en werkt, maar er is nog geen deur. De ruimte kan voorlopig gebruikt worden, en dat doen we dan ook! Sinds afgelopen dinsdag gaan alle pianolessen daar door.


We wachten nog op de plaatsing van de binnendeuren. Dit zijn speciale akoestische deuren die op maat gemaakt worden. Leverdatum is... al meer dan 2 maanden onbekend. Pas na de plaatsing van de binnendeuren kan de hele ruimte afgewerkt worden. Plinten moeten nog geplaatst worden. En ja, we zullen hier en daar nog wel een gaatje vinden dat nog niet is afgekit.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten